A regényírás 9 előkészítő lépése

A regényírás 9 előkészítő lépése
  1. Legyen mondanivalód a világról. Ahhoz, hogy írj – nemhogy regényt, bármit, legyen az levél, vagy akár egy kétszavas SMS –, kell, hogy legyen mondanivalód. Kell, hogy legyen valami, amit közölni akarsz a világgal, az olvasókkal, azzal a lánnyal, vagy fiúval, vagy bárkivel.
  2. Ne várd meg az ihletet, menj elébe. Járj nyitott szemmel a világban, és ha látsz egy izgalmas helyszínt, vagy valamiről vagy valakiről eszedbe jut egy érdekes karakter, vagy egy érdekes történet, amiről azt gondolod, hogy megérné vele foglalkozni; vagy ha van, jön egy gondolatod, amit szívesen átadnál az embereknek valamilyen konkrét műfajban, akkor azt azonnal írd le magadnak pár szóban.

  1. Rendeld a „Miért?”-edhez a „Ki?”, „Mi?”, „Hol?”, „Mikor?”, „Milyen?” ötösfogat még hiányzó tagjait. Ha már megvan, hogy miről akarsz beszélni, akkor megvan a történeted „Miért?”-je. Ha van hozzá legalább egy apró ötlet – egy megírandó karakter, vagy egy helyszín, egy apró sztoriváz, esetleg egy műfaj, amiben írni szeretnél, vagy egy érdekes kor, stb. –, akkor megvan az, amit ihletnek szokás nevezni. Egyszerűen egészítsd ki a meglévő két tényeződet az összes többi hiányzó, imént felsorolt összetevővel, és lesz egy kiinduló alapod.
  2. Írd le nagyon nagy vonalakban, nagyon vázlatosan, az elejétől a végéig a cselekmény lényegét, kb. 6-8 sorban.
  3. Bontsd fel három fő egységre a történeted (eleje közepe, vége), és fejtsd ki három 6-8 soros bekezdésben mindegyiket. Hogy indul a sztori? Mi lesz a fő cselekmény? Hogy zárul a történet?

  4. Dolgozd ki tömören a történet főszereplőit, és írj mindegyikről egy egy-két soros jellemzést.

  5. Bontsd további részekre a cselekményt. A bevezetésben keress egy lényeges fordulópontot, a középső részen belül legalább három nagyobb fordulópontot, és a befejezésen belül is egy nagyobb fordulópontot. Ezek a fordulópontok 8 egymásból következő kis történetre (egységre) fogják osztani a teljes, nagy történetedet.

  6. Kutatómunka. Végezd el a témáddal, a sztorivázlatoddal és a potenciális karaktereiddel kapcsolatban a kutatómunkát. Legyél alapos.

  7. Tedd hitelessé a történetedet. A frissen szerzett adataid fényében dolgozd át a történeted és a karaktereidet.

Hozzászólások

Köszönjük, igazán hasznos gyakorlati tippcsokor!

Ilyen cikkekből kellene több

Szeretem az ilyen hasznos bejegyzéseket, és külön köszönet, hogy pontokba foglalva kaptam.
A legközelebbi írásomban, ígérem, felhasználom. Sőt ezt fogom venni alapul, hiszen nagyon is használhatónak tűnik. A befejezett regényemmel már nem tehetem meg. Hiszen hamarosan olvasható lesz a saját honlapomon. ( nyaradieniko.com )
Páran beszéltük itt az oldalon, hogy jó lenne tanácsokat adni-kapni. Úgy általában olvasni egymás munkáját. Ezért gondoltam, hogy szólok. Hátha van olyan akit érdekel.

könyvírás