Hogyan kezdjem el a legelső regényem írását?

  • Mit csinálj, mielőtt belefognál a könyved megírásába?
  • Mikre figyelj oda, hogy eljuss az első regényed befejezéséig?
  • Hogyan nem fogsz elakadni írás közben?

Úgy határoztunk, hogy a blog posztok mellett, ezentúl rövid kis videókat is készítünk neked, amikben a te, és a regenyiras.net többi olvasójának kérdései közül a legtöbbeket érdeklőeket is megválaszolnánk.

Leginkább valami interjú-féleség lenne a dolog: én felteszem a kérdéseimet, Ákos pedig válaszol.

A Facebookon létrehoztam EZT A JEGYZETET, ott tudod a téged legjobban érdeklő kérdéseket feltenni.

Elkészült az 1. fejezet

Johanna Noémi-Erzsébet „Hogyan kezdjem el a legelső regényem írását?Köszönöm a segítségeteket!!” kérdésére érkezett meg a válasz ebben a majdnem negyedórás videóban [14:30].

Ez a téma kimerítette az egy videóra szánt időkeretet, így ebben az első riportban csak erre kaptunk választ.

Hozzászólások

Szia mindenki,
Köszi a videót, nagyon tetszik az ötlet, és már alig várom a "keményebb" témákat...
Jöttem mások visszajelzéseit olvasni, de nem írt ide senki. Itt a nyáriszünet?
Tetszett a személyes hangvétel, sokkal jobban átjön a gondolat, és a segítő szándék, mint egy szárazabb, szakkönyvi stílus esetén. Én pedig műszaki dokumentációk között élve különösen élveztem az érzést, hogy beszélgetünk (bár ti nem hallottátok, mikor kommentáltam a szavaitokat...).
Az írás nekem egyfajta titkom, nem nagyon van kivel beszélnem róla. A videó egy kicsit terápiás is volt... :)
Szóval hajrá, várjuk a folytatást!

Szia lorant!

Feltévedtem ide az oldalra, és én is azt látom, hogy síri send honol. Mostanság egyálalán nem kaptam semmilyen levélkét Szecsőtől, az utolsó a novellapályázati felhívás volt.

Az,hogy csend van, az jelnetheti azt, hogy mindenkinek elromlott a számítógépe, a nyaralás is benne van a pakliban.
Ámbár én ennél sokkal összetettebbnek gondolom az egészet.

De előbb kitérnék Ákos videójára. Amikor először néztem figyelmesen akkor a blogolás résznél már mosolyogtam, hogy mekkora ötletek ezek, és az élet szüli nem más. Az írás nem így jött nálam, de valószínüleg így kezdődött a gyakorlása a mindennapokban. Ahogy Ákos is mondja, a kommnetek azért jók, mert le tudod szürni belőle azt, hogy mennyire ment át a kommneted a többségnél. S általában kommentet nem úgy szoktunk írni, hogy órákat gondolkodunk rajta, hanem spontán. Na ezért mondja a mester, hogy blogolj, kommentelj.
Különben meg tök vicces, mert általában jók a visszajelzések nálam, de van aki belefut a falba, és én pedig nem bírom ki, hogy ne írjak vissza valamit. Persze mindezt kulturáltan. Na ehhez kell már némi tapasztalat. ( A fiam pont most közölte velem, hogy "komment királynő" vagyok. :).

Visszatérve a Nagy Csendre. Ahogy már említettem, a novellpályázat azt gondolom felborzolhatta a kedéjeket, mivel mindenről szó van itt azóta, a videóról, meg a videóról, de a novelával kapcsolatban senki nem ír semmit. Ehhez saját magamat is hozzáteszem, de most én úgy érzem, hogy megtöröm ezt a csendet, ha szavakkal meg lehet -e törni a 40 fokos jeget.

Mindenesetre én írok, meg kommnetelek, és keresek, és ismét írok, s van mikor megakadok az írásban. Vannak "picike" megakadások. De lehet erre Ákos tunda a legjobban válaszolni, hogy mikor ott a tét, és ott van a határidő, akkor mi is játszódik le egy kezdő, vagy éppen nem kezdő íróban.
A napokban hallottam egy tök jó szöveget: " a legjobb motiváció a határidő". Szövegíró mondta. :)
Mondjuk ez engem azért nem nyugtatott meg, mivel egyenlőre még nem vagyok profi író.

Akkor hajrá írópalánták, lassan vége a nyaralásos időszaknak.
Üdvözlet Mindenkinek!
Csibe

Sziasztok

Már régebb óta szeretnék egy könyvet írni, és egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy 1 játék ihletett meg engem, és elkezdtem róla írni viszont egy külön álló történetet, és azt szeretném megkérdezni hogy van e értelme folytatnom, vagy játékokról ne írjak könyvet.

Az ihlet egy érdekes kérdés. Alapvetően, szerintem rossz ihlet nincs. A kérdés az, hogy hová fejleszted? Persze ha úgy értjük az ihletet, mint ahogy sok helyen hallom mostanság, pl.: „vizsgán a szomszédja dolgozatából ihletődött”, akkor abból gond lehet. Viszont „A szürke ötven árnyalata” állítólag az „Alkonyat”-ból ihletődött, de ezt, egy egyszerű olvasó nem veszi észre (igaz én még nem olvastam). Abból viszont gond lehet, ha túlságosan hasonlít a történeted a játékhoz, vagyis ha felismerhetően rá támaszkodsz: Szerzői jogi okok miatt, de én nem vagyok jogász.
(Egyébként meg sajnálom, hogy egy csoport véleményére voltál kíváncsi, és csak én válaszolok)

könyvírás