Regényfóbia

(Adaptation trilógia – 2. rész)

Regényfóbia

(A trilógia első része itt olvasható.)

Mi az oka a magyar filmeseknél tapasztalható negyedszázada indult regényfóbiának? Hiszen, régebben szinte minden komolyabb magyar prózai műből született film vagy tévéjáték. Kb. itt jártam gondolatban, mikor feltettem magamnak a kérdést: egyáltalán, mi kell ahhoz, hogy megfilmesítsenek egy regényt?

Miután elbeszélgettem erről néhány íróval, teljesen ledöbbentem:

  • Volt, aki azt hitte, hogy ha beleszeret egy ismert színész valamelyik karakterébe, akkor majd el akarja játszani, és ez indítja be a megfilmesítést.
  • Volt, aki abban reménykedett, hogy egyszer csak annyira megihlet a regénye egy rendezőt, hogy az jól filmre álmodja az egészet.
  • Sokan pedig azt hiszik, hogy ha jó forgatókönyv készülne a művükből, akkor sínen lenne a hőn áhított filmre vitel.

Az első az naiv legenda. A második csak az elborult agyú művészfilmes témákra jellemző, és inkább, lutri, mint tudatos karrierépítés eredménye. A harmadik pedig túl ésszerű, hogy a magyar filmes viszonyok között ez legyen a döntő.

Ha az lett volna a kérdés, hogy mitől lesz egy regényadaptáció jó, akkor, mondjuk, az lenne a válasz, hogy: „A jó forgatókönyvtől!”

De hogy mikor lesz egy regényből film?

Akkor, ha a producer össze tudja kaparni rá a pénzt.

Ezt két feltétel teljesülése mellett fogja egyáltalán megpróbálni:

  1. Ha a könyv óriási siker, dokumentálhatóan minimum 20-30.000 példányban fogyott el,
    ÉS
  2. olyan a témája, hogy viszonylag olcsón le lehessen forgatni.

Húszezer eladott példány nem kevés, de nem is egy lehetetlen dolog. Volt már rá példa, hogy pár írónak sikerült. Arra viszont nemigen tudok példát, hogy egy kezdő magyar regényíró egy nagy nemzetközi kiadónál sikerrel járt volna.

Úgyhogy azt gondolom, érdemes olyan sztorikat írni, amelyekből a hazai viszonyok között is készülhet később mozi. Egy ilyen cél kellően nagy, eléggé kecsegtető, és az elérése vélhetően járna annyi hozadékkal, hogy megváltoztassa egy író életét. Ugyanakkor belátható, felfogható, reálisan elérhető.

Szerinted a te regényedből lehetne filmet csinálni?

A magyar körülmények között is?

Biztos?...

Hozzászólások

A legtöbb történetemet általában filmnek vagy sorozatnak álmodom meg, de mivel arra sokkal több esély van hogy regényként kiadják minthogy forgatókönyvként filmre vigyék, ezért először regényként próbálom megírni a történeteimet. Persze úgy, hogy azokat később át lehessen forgatókönyvvé írni, mert a legnagyobb álmom az, hogy amiket leírok azt a filmvásznon láthassák az emberek.

Hogy megvalósíthatóak-e Magyarországon az már más kérdés.

Az egyik ötletem egy nagyszabású krimi-akció, de szerintem alacsonyabb költségvetésből is meg lehetne csinálni.

Van egy fantasy-m is, oda már több lé kellene, de úgy próbáltam megalkotni a világot, hogy a környezet Magyarországéhoz hasonlítson, így kellő CGI-jal megoldható lenne sztem.

Van még egy drámám is, de azt még nem kezdtem el, csak majd ha több tapasztalatom lesz az életben. Azt meg lehetne csinálni szintén kevés pénzből ( kizárólag sorozatként), csak hát az utolsó évadban a főszereplő szinte az egész Földet beutazza...és...

Van még egy nagyszabású sci-fim is, amit animációs filmsorozatként tudnék elképzelni, ez most a jelenlegi legnagyobb projektem.

Pénz kérdése az egész, és hogy a producerek mennyire nyitottak az új dolgokra. (sci-fi, fantasy, vagy egy nagyobb költségvetésű sorozat)
Én a magyar HBO-ban reménykedem, mert ők tényleg nyitottak az új dolgokra, és a minőséget is nagyon fontosnak tartják a többi csatornával ellentétben.

Sajnálatos módon, az un. magyar filmgyártás szempontjai között, sereghajtóként, lehajtott fővel vánszorog kézen fogva a kreativitás és a minőségi szórakoztatás.
Nézzük már meg, miféle produktumokat okádott ki magából, az elmúlt 10 évben, e valaha nagyreményű médium. Csudafilm? Sorstalanság? Szőke kóla? Szuerbojz? Phfejj...

A magyar filmgyártást körbeírhatjuk sastamás, gesztesikároly, és endivajna triumvirátusával, és ezzel mindent elmondtunk róla.
Az állam, milliárdokat ad filmkészítésre legfőképpen sastamás cégének (hiszen valamiért ő a kedvenc bennfentes), és ebből keletkeznek ezek a fentebb említett gyermeteg, amatőr, primitív, és felettébb olcsó "művek".

Hogy mi lesz a viszonylag olcsó gyártási költségek, és a kapott milliárdok különbözetével? Azt hiszem nem kell Sherlock-nak lenned, hogy kitaláld...

Tehát a regényedből akár lehet is egész estés film.
Feltéve, ha elég ostoba a sztori, ami csakis a szerelemről, vagy a háborúról szól, társadalmilag elnyomott főszereplőd van, és jóban vagy sastamással, vagy endivel.
És persze nem baj, ha megtámogatod a regényedet pár millióval, hogy "sikerkönyv" legyen, amit utána már eme cím birtokosaként, a kultúrparasztnak könnyebb filmként eladni.
Sajnos ez ma a magyar filmgyártás.
Giccs, primitívség, és harácsolás. Mint a politika... :)